Den nøgne sandhed ...

Hvor svært er det at leve sundt?

Hvor svært er det egentlig at leve sundt, i en travl hverdag? Jeg tror mange vil blive overrasket over hvor nemt det egentlig er at få passet sund kost ind i en alm hverdag.

Jeg bliver ofte mødt med undren over hvordan jeg kan spise sammen med min familie mens jeg er på diæt, eller bare struktureret kost – for så skal jeg jo lave mad til dem og særskilt til mig selv. I princippet ja – men jeg har med tiden lært at gøre det nemt for mig selv, og faktisk behøver jeg ikke bruge flere timer på forskellige tilpasset menuer – og diske op med flere retter. Jeg kan godt lide at mine børn spiser sundt og får både proteiner, fedt og kulhydrater i alle måltider, men jeg kunne aldrig drømme om at veje, måle og tælle deres mad. Vi er bestemt ikke en famile der spiser meget sovs – eller klassisk dansk mad generelt, og kulhydraterne er sjælendt pommesfritter, flødekartofler eller andet Pre-made mad.

IMG_4670

Jeg er vokset op med en mor der er vegetar – og vores sovs har altid været avokado dip, tzatziki, creme fraiche dressing, olie/eddike dressing, pesto eller lign. Mine unger elsker heldigvis alt hvad mad kan dyppe i – også den sunde slags. Mickey er af den helt anden skole og er vokset op med helt klassisk dansk mad, men efterhånden er han også blevet glad for det sundere alternativ og vælger det i dag gerne frem for flødesovs og bearnaise.

Når jeg er på diæt søger jeg for at der er proteiner (kød), grønsager og en eller anden form for kulhydrat til alle familiens fælles måltider. Jeg spiser så kød og grønsager og undlader kulhydraterne (eller måler dem af så de passer hvis jeg må få kulhydrater på den pågældende dag), og får på den måde mad lige efter planen, men uden at skulle lave særskilt til mig selv. Heldigvis elsker mine unger fisk, og når jeg er på konkurrence kurs, får vi fisk ca. 3 gange om ugen. Her ud over får vi Kylling i alverdens afskygninger, okse (både bøffer og hakket, også i alverdens tilberedninger) og en sjældent gang imellem kalkun. Svinekød spiser vil aldrig – ikke af religiøse grunde, men af den simple grund at jeg synes det smager dårligt.

IMG_4420

Når jeg laver madkasser er det jo ikke fordi jeg synes det er super charmerende at spise af plastisk bøtter – men det er nemt. Når man skal holde en diæt er regel nr. 1, at det skal være nemt. Jo mere besværeligt det er for dig når du er sulten, jo nemmere bliver det at hoppe i og spise det forkerte. Jeg bliver nærmest en robot når der madkasser i køleskabet – jeg tænker ikke engang over hvad jeg spiser, jeg spiser bare det der er.

IMG_7693

Gør det nemt for dig selv, og tilpas hverdagen til din diæt/kostplan – på den måde føles det ikke så surt at være sund og leve efter kostplan. Jeg kan mærke på min krop at den respondere bedst når jeg har ro på i forhold til mad. Jeg stresser ikke over hvad jeg skal spise næste gang, eller om jeg nu kan finde noget der hvor jeg er der passer ind i mine planer – for når jeg er på diæt har jeg selv mine madkasser med. Lav ugeplaner, feks om søndagen, så hele ugen er planlagt – på den måde undgår man den nemme (og dyre) løsning med take a way fordi man ikke lige ved hvad man skal finde på i sidste øjeblik.

 

 

 

3 kommentarer

 • Mette

  Kan se du har en bolle, hvad er det for en?
  Er den hjemmelavet?
  😊😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Hej Mette! 🙂
  Hvor er det fedt og følge dig og din udvikling!
  – hvor har du købt “madkasserne?” De er virkelig fede! 🙂
  /Michelle 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har tabt mig nu godt 52 kg, sidste gang badevægten ( min nye bedste veninde) og jeg talte samme sprog.
  Jeg omlagde min kost 100%, også raslede kiloerne af mig.
  Jeg fjernede simpelthen bare kødet, ( jeg har nu heller aldrig været den helt store fan af det) og kan da godt engang imellem lige spise fisk eller fjerkræ, men ellers lever jeg som veganer/ovo-vegetar, da jeg godt kan lide et blødkogt æg i ny og næ.
  Når jeg lige skal “Prale”, når jeg har smidt endnu et bukse nummer, og smækker den op på min facebook væg, kommer den som real ” hvordan har du tabt dig så meget??” jeg svar ” ved at fjerne KØD, også har jeg valgt at omlægge til veganer/ovo-vegetar” også møder jeg fordommene, når jeg så lige tilføjer overfor de “Bred vidne” hvor mange sygdomme, som kød rent faktisk er skylden til, så kommer der endnu flere fordomme, og endnu mere nedlagende kommentar, jeg svar så igen med et forsøg på et smil “Jeg har i forvejen cølikai jeg kan IKKE tåle tunge protiener, uden at min tarm rives i stykker, og jeg skider beton ud, og jeg får mine sunde proteiner via Bælg frugter og korn og soja, men jeg skider ikke længere beton ud vel???” så er jeg faktisk meget irriterede.
  Jeg har lidt af cølikai stort set hele mit liv, men jeg er ikke hyper senetiv, da jeg godt kan lide en kanel snegl i ny og næ 😛
  På mit kost budget har jeg faktisk sparede hele 2200 kroner, ved at spare kødet væk.
  Inden for de sidste 5-10 år, har jeg oplevede at der er kommet langt mere fokus på cøliaki så jeg har letter ved at komme med en undskyldning, når jeg afviser ” en rød bøf”; jeg oplever en langt større forstålelse, end jeg gjorte før hen..
  Og nej det er hverken dyrt eller besværligt at omlægge sine kostvaner.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Den nøgne sandhed ...