Fitness Mette
Hverdagens kost - tilbage på sporet!!

Interval træning – GÅ VÆK fedt!

Når jeg skal smide lidt pels aka fedtdepoter ved jeg præcis hvad der skal til. Når man har kørt konkurrence forløb(er) og kender sin krop så godt som jeg efterhånden kender min, ja så ved man godt hvad der skal til før fedtet rasler af (læs: fedt rasler aldrig af, det var ironisk) Svaret, ja det er ganske simpelt – HÅRDT arbejde.

Der er ingen der er kommet i form uden at det var hårdt (især i starten, åhh gud hvor er det hårdt i starten) Det er ris til egen bagdel at holde sommerferie fra træningen – men det nytter ikke at klynke – der er kun en vej – den modbydelige hårde vej.

Jeg kamp sveder ved hver eneste træning i øjeblikket – ikke bare sådan lette svedperler på panden – nej det driver af mig. Formen er hel af hel.. til (i forhold til hvordan den plejer at være) og når jeg har varmet op med interval, bliver jeg ved med at svede hele styrkepasset igennem – og flere timer efter jeg har taget bad og fået tøj på. Det er gode tegn. Det er min forbrænding der er sat i gang igen. (nå ja bevares og min kondition der er sat på alvorlig prøve)

IMG_7261

For at varme kroppen op – komme i den rigtige stemning, og virkelig mærke den høje puls, varmer jeg op med intervaller. Det kan være på løbebånd – ro maskine eller cross trainer. Ens for alle er at jeg napper 5-10 min hvor jeg bare går / ror i rask tempo (7-7,5 km/t) – her efter kører jeg mellem 10-20 runder af 30/30 eller 20/40.  – lad mig uddybe:

Løbebånd: 

5-10 min ved 7-7,5 km / timen for at få lidt gang i kroppen.

10 runder a 30/30 

1 runde: 30 sekunders løb ved 13 km/t – 30 sek. hvilke

2-4 runde: 30 sekunder løb ved 14 km/t – 30 sek. hvile

5-8 runde: 30 sekunder løb ved 15,5-16 km/t – 30 sek. hvile

9-10 runde : 30 sekunder løb ved 17-18 km/t – 30 sek. hvile.

afsluttende sætter jeg den gerne på 18 og løber så længe jeg kan. (som regel mellem 60-90 sek.)

5 min ved 6-7 km/ timen for at få pulsen ned.

På romaskinen er der ikke fuldstændig hvile der ror jeg blot langsomt ved “hvile” sekunderne – det samme på cross traineren.

Nogle dage -hvis overskuddet er til det (husk min kondition stinker pt.) kører jeg 40 sek. arbejde – og 20 sek. hvile.

Det er hårdt – men det er fedt og jeg føler virkelig at jeg bliver udfordret på puls og udholdenhed. Jeg forbrænder der ud over ca. 300 kcal. på de 15-20 min interval.

Prøv at starte din træning med interval, og sørg for at holde intensiteten høj igennem hele styrkepasset – f.eks. med super sæt. Så skal fedt forbrændingen nok sætte ind.

Mit bedste råd er at være tålmodig – standhaftig og ikke mindst ROS dig selv for det du gør, istedet for at skælde dig selv ud for det du ikke gør. Al begyndelse er svær – og hvis du “kun” kan køre 3-4 runder, så gør det – det er bedre end ingen.

Min nuværende form er blød, tung og rund – og vægten svinger mellem 68-70 kg. Jeg vil gerne ned omkring de 64-65 kg for det er der jeg har det bedst. Billedet er taget i dag (er lidt grumset da der er zoomet med iphonen, det beklager jeg) – og så om i kan se er tyngdepunktet p.t. ret lavt, hvilket bestemt ikke gør det nemmere at lave interval – men jeg klør på og er sikker på resultaterne nok skal komme …  :O)

mette

4 kommentarer

 • Lotte

  Hej Mette
  Førhen løb jeg meget og styrketrænede lidt. Så fik jeg lagt program ved en coach 5 gange i ugen, her fik jeg at vide, af cardio altid skulle ligge efter styrketræning og Powerwalk var klart at fortrække. Det får jeg dog på ingen måde pulsen op af. Men er din erfaring at man sagtens kan løbe el lave interval som cardio? Og er det underordnet om det er før el efter styrketræning?😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lotte,
   Der er mange meninger omkring cardio før eller efter styrke. I min verden (og når jeg vejleder klienter) er det et spørgsmål om hvad der virker bedst for os hver især. For mig er høj puls fra start altid at foretrække da jeg føler jeg kommer godt fra start og har nemmere ved at holde intensiteten høj i mit styrke pas. Det afhænger også af hvilket mål man har med træningen. Jeg løber langture (8-10 km) ved siden af min træning (på andre dage og ikke ifbm. styrke), og her løber jeg stille og roligt og får her min liss (low intens.). Min hiit (high-intens.) laver jeg i forbindelse med styrke, som beskrevet i indlægget. Skulle jeg på scenen ville powerwalk være at foretrække frem for f.eks. løb for ikke at miste muskel masse. Jeg laver altså min cardio på styrkedage som interval. På 15 min interval forbrænder jeg ca. 300 kcal. – det samme som på 40-45 min powerwalk – og med en travl hverdag er det at foretrække p.t.
   Jeg synes du skal mærke efter og hvis din krop (ligesom min) bedst kan lave interval / cardio inden styrke (det skal selvfølgelig være sådan at du har energi til styrken – og på bendage laver jeg IKKE interval inden) så gør det der. Det er bedre at få en god start – end at det er en sur pligt at skulle EFTER sin styrke .. gør det der virker, lyt til kroppen.
   Tak fordi du læser med :O)
   Mette

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kris

   Tak for din kommentar. Efterforbrænding viser sig forskelligt fra person til person – men jeg kender min krop så godt, at jeg ved at sved flere timer efter lige nu er et tegn på god stigende forbrænding. De gange jeg har været i top form, har varmen aftaget hurtigere – men efterforbrændingen været den samme. Og ja sult er ALTID et godt tegn – for så har vi brugt alt hvad vi har.
   Taaak fordi du læser med
   kh
   mette

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kris

  Uden på nogle måde at være expert, så vil jeg dog give dig ret i at træning med høj intensitet giver en bedre efterforbrænding, men sveden under og efter træning, fortæller bare at du er god til at komme af med varmen… Man kan altså sagtens have en god “afterburner” uden at svede. Ofte mærkes det med en øget sult😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Hverdagens kost - tilbage på sporet!!