Fitness Mette
Detox ... min hudløs ærlige mening (om det LORT!)

Hvordan bliver man “Lean”?

Jeg bruger tit udtrykket “lean” her på bloggen og flere af jer har skrevet til mig og spurgt, hvad det egentlig vil sige at være lean!?

IMG_4143

Når man er lean, spiser man “rent” – dvs. rene fødevare der ikke forbehandet – ingen færdiglavet mad og ingen kemisk (raffineret) sukker. Det er en fremragende måde at sænke fedtprocenten – og så er det en kæmpe gevinst for kroppen, der elsker “lean” kost.

Her er nogle gode råd til hvordan man kan blive lean:

 1. TAG KONTROL – over hvad du putter i munden. Lad være med at spise med dine følelser. Mærk efter om du er sulten – eller om du det er hovedet, følelserne eller øjnene der er “sultne”. Spise KUN når du mærker den rigtige sult og kontrollere hvad du putter i munden.
 2. SPIS FEDT – TAB FEDT. De fleste brænder kulhydrater af på både aktivitet og i løbet af dagen. Giv din krop den sunde fedt først på dagen – gerne de 2 første måltider – og skift kulhydraterne ud med fedt og protein. På den måde tvinger du kroppen til at brænde fedt frem for kulhydrater. Anarobe øvelser / træning som vægtløftning og sprint /hiit træning hjælper også kroppen med at forbrænde fedt.
 3. SPIS DE GODE KVALITETS PROTEINER – “high-qualitity protein” er fødevare som Fisk, kød, æg, græsk yoghurt & skyr. Hav altid en eller flere af disse høj kvalitets fødevare med i dine måltider. hvis du bygger dine måltider omkring disse, er du sikret nok protein – og mæthed længere. Protein holder ligeledes dit blodsukker stabilt.
 4. HOLD GANG I TARMENE – hvis ikke vores tarmflora virker bliver kroppen aldrig lean. Tarmsystemet er altafgørende for både vægttab og sænkelse af fedtprocent. Spis MASSER af fiber – masser af grønsager for at holde gang i systemet. Har du problemer med maven kan den evt. hjælpes på vej med piller. (f.eks. disse: TRYK!)
 5. SPIS DET RIGTIGE FEDT – det sunde fedt er essentielt for at opnå optimal hormon funktion, som er yderst vigtigt for at en krop er i balance. Ligeledes hjælper det gode fedt med at holde dig mæt – og giver kroppen noget at arbejde med i længere tid (og holder dermed forbrændingen høj i løbet af dagen). Det gode fedt får du fra Oliven- og kokos olie, nødder, avokado, æg, fisk og organsik kød.
 6. SPIS RIGTIG MAD – drop det forbehandlet / færdig lavet mad. Det hurtige mad er ofte fyldt med alverdens unødvendige tilsætningsstoffer din krop slet ikke har brug for. Hvis du laver alt fra bunden ved du med sikkerhed hvad du putter i din krop. Meget færdiglavet mad er lavet af tomme kulhydrater der gør at du kan spise usansynligt store mængder af det – og dermed også store mængder kalorier.
 7. VÆLG GRØNT FREM FOR BRØD – Du kan indtage virkelig store mængder grønsager og stadig spise ret få kalorier. F.eks. kan du spise 500 gr. blandet grønsager for det samme som en lille bolle. Grønsagerne holder dig mæt længere -og holder maven i gang.
 8. GEM KULHYDRATERNE – til aften eller EFTER din træning. Hvis du kører efter high carb / low carb, kan du med fordel ligge dine high carb dage på dine hårdeste trænings dage (f.eks. de dage du træner ben eller ryg, hvor de største muskler er på arbejde.) Efter en hård træning vil dine muskler skrige på føde – og gerne kulhydrater. De er ekstra følsomme overfor insulin så kulhydraterne du spiser efter tungtræning vil blive lagret som glycogen – istedet for fedt.
 9. TRÆN RIGTIGT – Det er ingen hemmelighed at motion / træning fremmer din vej til en lean krop. Styrketræning og HIIT træning er den bedste måde at forbrænde fedt – og giver dig langt den bedste efterforbrænding. Al bevægelse er et plus – men hvis du har en time til rådighed, kan du lige så godt bruge den så optimalt som muligt. Det er langt bedre at du bruger 30 min på at give den 100% end flere timer på halvhjertet 50% træning.

Det var lidt tips til hvordan du kan optimere på forholdene for at opnå en mere lean krop. Når vi lever lean største delen af tiden, kan vi tillade os at spise det usunde ind i mellem uden at kroppen tager skade af det.

IMG_2934

3 kommentarer

 • I considered Saruman, and even Strider but yeah, this list could have been “Best Bearded LoTR Chetscrara” pretty easily And happy T(hanksgiving) back atcha!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  Jeg sad lige og tænkte det samme .. At være lean betyder da ikke at spise rent, men at være lean , er at have en lav fedtprocent og fedtfattigt kød kan også være lean. Det er altid sådan jeg har forstået det, og de ting du fortæller passer faktisk til clean eating principperne. Jeg er helt fnig med Malou. Jeg havde ellers ventet på et svar fra dig, så vi ikke går og er i tvivl. Jeg er lidt forvirret nemlig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malue

  Hej Mette 🙂

  Fint indlæg og du gerne vil komme med nogle bulletpoints til andre, der gerne vil optimere deres betingelser for at leve et sundere liv, men er du sikker på, at du ikke har misforstået “lean” og “clean”?

  Lean er jo ikke et princip, man spiser efter, men er noget, man kan være med en lav fedtprocent, eller hvis man f.eks spiser fedtfattigt kød. Men grøntsager kan jo ikke være lean… Clean er som du beskriver ikke forarbejdet mad. Glykogen kan heller ikke lagres i kroppen, og jeg er sikker på, at du mener økologisk kød og ikke organisk kød 😉
  Blot af ren nysgerrighed… Det billede du poster med indlægget, var det ikke det, du spiste i peakweek? Det er vel ikke sådan, du selv spiser til hverdag.
  Synes som sagt indlægget er super fint, bare ærgerligt med nogle lidt misvisende formuleringer, der kan virke lidt hæmmende for din formidling omkring sund kost og motion.

  God jul 🙂

  – Malue

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Detox ... min hudløs ærlige mening (om det LORT!)