Fitness Mette
Formstatus- og mental skitzo...

Hvad betyder cut? og hvordan cutter jeg?

Hvad er cut?

Cut er en diæt hvor man forsøger at smide sit fedt – dvs. sænke fedtprocenten. Det gør man ved at ligge i kalorieunderskud – dvs. man forbrænder flere kalorier end man indtager. Dette kan reguleres ved at man enten spiser mindre – eller laver mere – f.eks. iform af cardio.

IMG_3621

Som I med garanti har læst – og set er de fleste atleter pænt presset under cut – og det er ikke uden grund. Det er super hårdt for kroppen at ligge i kalorieunderskud – og for de fleste atleter er det helt op til 1000 kcal. i underskud om dagen (svarende til at man smider ca. 1 kg om ugen). Kulhydraterne (eller mangel på samme) er for de fleste på cut det, der gør at man bliver energiforladt – træt og uoplagt. Kulhydrater er vores energi kilde til både krop og hoved, men desværre også dem vi er nød til at skære fra når vi gerne vil have fedtprocenten helt i bund (for langt de fleste er dette tilfældet -der er naturligvis undtagelser!!) Forestil jer at man ikke får hverken brød, ris, pasta, kartofler, rodfrugter – ja selv ærter, blomkål og rugbrød er no go! – i starten er det okay, kroppen tager af de lagret depoter, men langsomt bliver disse brugt op og kroppen bliver energiforladt – træningerne bliver hårdere, styrken mindskes og hovedet driller (læs: har lyst til at spise ALT der bare lugter lidt af kulhydrat)

Når man cutter vil man gerne holde på så meget muskelmasse som overhovedet muligt – hvilket gør cardio til lidt af en videnskab. Det må nemlig ikke være muskeludfordrende cardio som f.eks. løb – det tæger for voldsom på muskelmassen. Det skal helst være langsommelig (OG dermed ofte tidskrævende) cardio.

Når jeg cutter kan jeg bedst lide at køre en streng cut – dvs. jeg vil hellere bide i det sure æble og ligge i 1000 kcal. underskud om dagen, end en langsommelig diæt hvor jeg måske kun ligger 500 kcal. underskud om dagen. Jeg starter langsomt med at skære 1 ud af 3 kulhydratmåltider fra – skære ned på mængderne generelt – og dropper ALT sukker, sødemidler (bortset fra min MAX) og lader nødder være fedtkilde.

IMG_3609

Efter noget tid skære jeg kulhydraterne fra 2. måltid – og tilsidst også 3. Da jeg var på scenen sidst havde jeg ikke spist nogen former for kulhydrat de sidste 6 uger inden peakweek (som er lidt anderledes). Jeg cutter bedst uden kulhydrat og uden mælkeprodukter. Mælkeprodukterne fandt jeg først ud af under sidste diæt var en barierer, men den her gang har jeg aftalt med coach Brian at der slet ikke skal være mælkeprodukter på planen. (dvs, INGEN skyr til mig)

Da jeg cuttede over sommer smed jeg 12 kg på 4 mdr. – den her gang regner jeg med at kunne gøre det samme på små 3 mdr. Min fedtprocent var ved opstart sidst omkring 19% – denne gang ligger den omkring 15% – det har naturligvis en del at sige, da jeg har langt mere fokus på fedt% end vægt – forhåbentlig rammer jeg samme lave fedt% som sidst – men med en lidt højere vægt – da jeg jo gerne skulle have gainet noget muskelmasse.

IMG_3607

Alle snakker om cheatmeals – refeed meals – hvad er det?

Har man en del fedt der skal smides kan det være en fordel at indregne såkaldte refeed meals i cut planen. Dvs. måltider hvor du får store mængder (eller større end normalt i hvert fald) – evt. noget sukker eller andet der ikke er på cut diæten, for at stimulerer  forbrændingen og holde muskelmassen en smule oppe.

Mht. kosttilskud og kost, så skal du bare sørge for at kalorieunderskuddet ikke bliver for stort, da risikoen for tab af muskelmasse i så fald øges dramatisk. Det er samtidig vigtigt at du får dækket dit proteinbehov – og her er jeg helt klart størst fan af rigtig mad – dvs. f.eks. kød. Når man i forvejen ikke får ret meget mad, ja så er hvert måltid en smagsoplevelse – og jeg synes det er tarveligt hvis jeg skal drikke en protein shake som et måltid – så foretrækker jeg altså rigtig mad. (modsat bulk hvor jeg ind i mellem ikke orker at spise mere kød og derfor napper en protein shake – f.eks. til morgenmad)

IMG_4339

Når jeg cutter drikker jeg bcaa i små potioner hele dagen – og 20 min. inden alle måltider. Bcaa hjælper med at holde på muskelmassen, og hjælper ligeledes med at holde katabolismen for døren. (med andre ord stofskiftet holdes oppe)

Jeg har et elsker / hade forhold til cut. Det er DRØN hårdt at cutte – uden tvivl. Man bliver langsom underligt, træt, sur – humørsvingende -MEN man bliver samtidig også mere hakket og alt det man som atlet glæder sig til at være …

Julen skal nydes, uden tvivl – og når vi lander på mandag den 4. jan. starter fedtnedbrydningen, cut – og dermed også cardio. I kan nok regne ud at det bliver en rigtig GLÆDELIG JUL :O)

4 kommentarer

 • jasmin

  Hej Maria.
  Jeg skal for første gang begynde på at cutte, men ved ikke hvordan jeg skal starte og hvad jeg skal spise.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Hej Mette!! Er stor fan, af både din blog og insta… Kunne bare godt tænke mig at vide, om du kører reverse diet efter dine konkurrencer og lidt mere om hvordan dagene “efter” har været?! Knus Tine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maia

  Må jeg spørge hvorfor du fjerner alle sødemidler (undtagen MAX)? Tænker light saftevand, andre sofavand, läkerol og sådan. Og SØD.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej maria,
   Ene og alene af den grund at jeg af sukrin, sød, lakerol osv. får voldsomt oppustet mave. Jeg får det ikke af max – da det er aspartam og ikke de andre sødemidler.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Formstatus- og mental skitzo...